woensdag 16 juli 2008

NAVO neemt de wijk uit Wanat in Oost-Afghanistan

De ISAF-veiligheidsmacht heeft dinsdag de vooruitgeschoven post in het dorp Wanat in de noordoostelijke provincie Nuristan verlaten. Het dorp zou al in handen zijn gevallen van de Taliban.

Zondag kwamen 9 Amerikaanse soldaten er om het leven en raakten er 15 gewond toen de basis werd aangevallen door opstandelingen. Er zou zelfs sprake van zijn dat de rebellen de post binnen waren gedrongen.

Een woordvoerder van de ISAF verklaarde woensdag “dat een post zoals deze altijd tijdelijk is en dat troepenmacht er weer op een gepast moment vertrekt”.

De ISAF heeft wel gezegd dat ze samen met de Afghan National Security Forces (ANSF) regelmatig patrouilles uit blijft voeren in de omgeving van Wanat.

Wanat ligt in de provincie Nuristan en het bestuur heeft gezegd dat de plaats in handen van de rebellen is gekomen en dat er extra soldaten moeten komen.

Het gebeurt vaker dat een plaats of een districtscentrum in handen van de opstandelingen valt die daarna meestal weer spoedig worden verdreven wanneer er versterkingen komen van buitenlandse troepen en de Afghaanse veiligheidsdiensten.

De ISAF zat pas drie dagen in de post toen de aanval op zondag werd geopend.

Het is het grootste verlies aan mensenlevens dat de buitenlandse troepen op een dag te verduren kregen dit jaar.

Zie ook:
Aanvallers wisten buitenpost van de ISAF in Kunar bij aanval binnen te dringen

Geen opmerkingen: