maandag 14 juli 2008

Aanvallers wisten buitenpost van de ISAF in Kunar bij aanval binnen te dringen

Bij de aanval van zondag op een buitenpost van de International Security Assistance Force (ISAF) in de noordoostelijke provincie Kunar wisten de aanvallers de post binnen te dringen. De aanval werd uitgevoerd door honderden opstandelingen en was complex.

De Afghaanse overheid zegt dat er ongeveer tussen de 400 en 500 anti-regeringsgezinde militanten bij betrokken waren van verschillende groeperingen. "Bij de aanval waren de Taliban, Al-Qaida en de Hezb-i-Islami facties betrokken."

Volgens de ISAF-werd de wachtpost in de buurt van het dorp Wanat bemand door 100 tot 150 Afghaanse en buitenlandse troepen. Ze waren daar minder dan een week.

Met de dood van de Amerikanen komt het aantal buitenlandse militairen dat dit jaar om het leven kwam in Afghanistan boven de 130.

De aanval op de basis werd vanaf verschillende kanten uitgevoerd. Opstandelingen schoten vanuit huizen en een moskee.

Volgens een functionaris van de NAVO, die anoniem wilde blijven omdat hij niks mag zeggen, was het een poging om de kleine basis die pas drie dagen geleden was gebouwd onder de voet te lopen.

De aanvalsmacht van de opstandelingen bestond uit enkele honderden manschappen.

Een onbekend aantal opstandelingen zijn binnen de buitenpost geweest. Daardoor zou het ze zijn gelukt zoveel slachtoffers te maken.

Na de doorbraak lukten het de bezetting van de post de invallers te verdrijven. Aanvalshelikopters nemen deel aan de strijd. Een tweede functionaris die anoniem wilde blijven zei dat er 40 Taliban werden gedood.

Commandanten hebben al verschillende keren gezegd dat de aanvallen van de opstandelingen steeds complexer worden, intensiever zijn en beter gecoördineerd.

De rebellen zouden daarnaast steeds minder vaak een rechtstreekse aanval uitvoeren maar steeds meet zelfmoordaanvallen en bermbommen inzetten in hun strijd tegen de Afghaanse regering en de buitenlandse troepen in het land.

Bij de strijd om de wachtpost zijn waarschijnlijk ook burgers om het leven gekomen.

Zie ook:
9 Amerikaanse ISAF-militairen gedood bij strijd in Kunar

Het Amerikaanse ministerie van Defensie maakte woensdag de identiteit bekend van de soldaten die zondag sneuvelden in Wanat.
Gesneuvelde Amerikanen in Wanat ondersteunden Operation Enduring Freedom

De NAVO-ISAF-veiligheidsmacht heeft intussen de buitenpost verlaten. (NAVO neemt de wijk uit Wanat in Oost-Afghanistan).

Naar verluidt lieten ze de Afghaanse politie er achter met een handvol kogels. De politie zou er ook zijn vertrokken.

Geen opmerkingen: